Angst met paardrijden

Ben je angstig om op een paard te gaan zitten? Alleen de gedachten al zorgt ervoor dat je hartslag stijgt. Je zou dit leuk moeten vinden, maar je bent blij als je er weer naast staat. Of je zoekt allerlei excessen om niet op het paard te gaan zitten. Nu denk je over alles na; wat er kan gebeuren, of waar het paard van kan schrikken.

Het gevoel van vrijheid, wanneer je onbevreesd op je paard rijdt, blijft knagen. Ooit voelde je zo gelukkig. Maar de gedachten om te rijden is zo ongemakkelijk, zodat je het rijden maar laat voor wat het is. Je voelt je kwetsbaar. Je zoekt hulp, maar misschien wordt je over je grenzen heen gejaagd. Daar schiet je niet zoveel mee op. Soms zorgt dat je daar nog meer angst voor terug krijgt.

 

Angst in je lijf bij het paardrijden

Het kan zijn dat je een keer gevallen bent of dat er iets anders is gebeurt waardoor je angstig bent geworden. Bijvoorbeeld dat je paard onverwachts er vandoor ging. Soms hoeft er niet eens iets gebeurd te zijn. Het kan ook meer een gevoel zijn dat je geen controle hebt over het paard. De kans dat er wat gebeurd is klein, dat weet je. Je krijgt les van een instructeur, waar je vertrouwen in hebt. Natuurlijk helpen deze dingen wel, maar dat wil nog niet zeggen dat daarmee de angst ook verdwenen is. Angst is echt iets moeilijks. Dit kan altijd zomaar de kop opsteken. Door een bewuste of onbewuste trigger schiet je lichaam in een angstmodus. Even ontspannen is er dan niet meer bij.

De angst die getriggerd wordt activeert je overlevingssysteem. Je krijgt adrenaline, ademhaling wordt hoog en je kan niet meer denken. Het lastige is dat wanneer je op een paard zit, het paard hier ook weer op kan reageren. Grote kans dat het paard schrikachtig wordt of gespannen raakt. Dan is het een moeilijk patroon om je angst te doorbreken.

Wanneer je angst ervaart is het fijn al je hulp krijgt, bijvoorbeeld een instructeur. Belangrijk is dat degene waar je begeleiding van krijgt wel bekend is met angstige ruiters. Het gaat niet helpen om over je grenzen heen te gaan of het paard te corrigeren of onder controle te krijgen met hulpmiddelen. Wel moet het paard onder controle te krijgen zijn, maar naar mijn idee zit dat meer in de communicatie en soms in het oplossen van fysieke problemen.

 

Grip krijgen op angst

De angst die je ervaart is echt. Je lichaam gaat in overlevingsmodus en je krijgt adrenaline, je hartslag gaat omhoog en denken wordt steeds moeilijker. Je reageert met een reflex, je weet dat het niet de goede reactie is, maar het gebeurt gewoon.

Angst met paardrijden
Angst met paardrijden

Deze angst wil je niet. Het gevaar bestaat je daarom de angst weg stopt. Of tegen jezelf zegt dat je niet bang hoeft te zijn. Deze reactie is begrijp baar en in sommige gevallen werkt dit, wanneer je snel weer een paar positieve ervaringen krijgt. Heel vaak werkt dit ook niet. Om de angst los te laten, moet je eerst weten dat je angst hebt en dit erkennen bij jezelf. Het is als een bal die je onder de waterlinie duwt. Dit is voor heel even vol te houden, maar zal al snel zwaarder worden en veel energie kosten en uiteindelijk springt de bal het water uit. Zo kan het ook met de angst zijn die bewust of onbewust wordt weggestopt. Uiteindelijk komt deze naar boven. De angst herkennen en erkennen is een eerste stap.

 

Paarden reageren op angst

Angst is iets moeilijks, vooral als het om paardrijden gaat. Het paard reageert op ons en ook op onze angst. Sommige paarden kunnen er wat beter mee omgaan dan anderen, maar alle paarden zullen meteen doorhebben dat ze met een angstige ruiter te maken hebben.

Het paard is een vluchtdier en een kudde dier en reageert op spanning en emoties. Wanneer er ergens een kudde staat te grazen en één van de paarden ziet een roofdier, vlucht de kudden als een geheel. Ze voelen de angstemotie van hun kuddegenoot aan. Wanneer je weet dat je een paard hebt die op jouw angst reageert, zoek dan hulp. Een paard dat steeds schikt of ongewenst gedrag vertoont omdat het reageert op jouw angst, zal niet uit zichzelf kalmeren. Laat het paard begeleiden wanneer je rijdt of laat het berijden door een niet angstige ruiter, zodat bij het paard niet steeds het vluchtsysteem wordt geactiveerd. Wanneer het paard vaker er positieve ervaring heeft, is de kans groter dat het paard wat stabieler is en blijft.

 

Communiceren met je paard

Leer de taal van je paard. Leer te communiceren met hem. Hiervoor hoef je niet eens op het paard. Sterker nog, ik adviseer je om eerst naast het paard een taal en een band op te bouwen. Je leert je paard beter kennen, je kan hem lezen. Dit heeft je meer inzicht hoe het paard kan reageren, hoe hij op jou en jouw signalen/ hulpen reageert. Wil het paard met jou samenwerken? Of juist niet? Dit is naar mijn idee heel belangrijk om te weten, want als jouw paard niet wilt samenwerken en je bent angstig, is dat niet een goed uitgangspunt om er op te rijden. Wanneer je ziet en ervaart dat het paard met jou wil samenwerken en op lichte signalen opdrachtjes uitvoert, geeft dit meer vertrouwen en heb je een betere basis om te gaan rijden.

 

Ruiterbewustzijn en angst

Dan heb je nog een stukje zelfbewustzijn als ruiter. We hebben het gehad over het paard dat op emoties reageert en wanneer een individu gevaar waarneemt, het de hele kudde in beweging kan zetten. Laat staan als er een angstig ruiter met knijpende knieën op het paard zit met een hartslag in zijn keel. Zorg dat je meer zelfbewustzijn ontwikkelt. Een ruiter die zich bewust is van zijn focus, centrum, ademhaling, zachte ogen en gestapelde blokken heeft, heeft in zijn hoofd niet zoveel tijd meer over om aan boodschappenlijstjes en angstige momenten te denken. Deze technieken kan je heel makkelijk naast je paard oefenen. Eerst zonder paard en vervolgens deze zelfde houding meenemen in het grondwerk. Om uiteindelijk op je paard met een leeg hoofd, zonder angst te kunnen rijden.

 

Angst en persoonlijke ontwikkeling

Soms gaat de angst verder dan alleen angst met paardrijden. Wat vertelt deze angst jou? Heb je deze angst ook in andere situaties? Angst is in andere situaties misschien te verbloemen, maar paarden reageren altijd. Moeilijk he? Dit is wel een mooie kans om jezelf te onderzoeken en je patroon te doorbreken.

 

 

Wil je meer lezen over grondwerk? Lees dan mijn artikel over: ‘Starten met grondwerk’ en ‘Horsemanship‘.

Wil je meer lezen over persoonlijke ontwikkeling: Lees dan ‘Coachen met paarden’. Binnenkort verschijnt er een artikel over ‘Ruiterbewustzijn’.

 

Wil je meer weten over het aanleren van grondwerk of de technieken om je zelfbewustzijn te vergroten? Neem dan contact met mij op: Je mag mij altijd mailen, bellen of app’en:

info@liekvanvliet.nl.

06 15 21 36 17

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *