Problemen met longeren

Help… Mijn paard snapt het longeren niet. Ik krijg het paard niet bij mij vandaan. Wat ik ook doe. We staan rondjes te draaien en als ik wat strenger doe, steigert hij zo hoog dat hij zich achterover laat vallen. Longeren doe ik maar niet meer, want ik heb geen zin in gedoe en al helemaal niet als hij zich laat vallen. Niet longeren wegens bovengenoemde problemen is misschien een optie, maar ook naar mijn idee niet wenselijk. Ten eerste is het grondwerk een basis voor de communicatie tussen paard en ruiten. Wanneer je op de grond al geen communicatie hebt, is het onmogelijk om dat erop wel te hebben. Er verandert namelijk niets aan de twee individuen: jij en het paard, alleen de positie is anders.

Wat zou je willen wanneer er problemen zijn met longeren?

Nou, dat hij het wel gewoon doet, duheh. Ideaal gezien moet het paard van je af en om je heen blijven lopen in de richting en in het tempo wat jij vraagt. Klinkt makkelijk toch?

Bewust worden van de problemen met het longeren

In de eerste plaats moet er meer duidelijkheid zijn wat je wilt van het paard. Jij moet precies weten wat je vraagt: Paard van je af en in een rondje gaan lopen. Houd het simpel. Denk simpel. Dan is het duidelijker. Een duidelijk plan en focus. wpid-20180331_142905.jpg wpid-20180331_142842.jpg wpid-20180326_133109321240841.jpg             Vervolgens moeten we weten hoe we dit aan het paard kunnen communiceren. In veel gevallen ontstaan er problemen wanneer de achterhand wordt weggedreven. Het paard verplaatst dan zijn achterhand en degene die longeert, loopt achteruit. Wegdrijven van de achterhand, zorgt ervoor dat de voorhand van het paard naar de longeer/ begeleider komt. Zie afbeelding 1 t/m 3. Het probleem wordt echter nog eens versterkt, doordat de begeleider naar achteren loopt, waarmee het paard nog meer naar de begeleider toe zal gaan. Dit is natuurlijk gedrag. Er wordt ruimte gecreëerd door de begeleider en het paard zal deze ruimte opvullen. Om het probleem met longeren op te lossen, moet je je bewust zijn wat je vraagt en hoe je het vraagt. Drijf je de achterhand met de zweep? Loop je achteruit? Of weet je niet hoe je het doet? Wees je hiervan bewust en verander je aanpak.  

Wat je kan doen om problemen met longeren op te lossen

Het antwoord ligt voor de hand. Niet op de achterhand drijven en niet achteruit lopen. Klinkt simpel en het werkt simpel. Wat niet simpel is, als dit een gewoonte voor je is geworden en om dit te veranderen. Bewust worden van wat je doet is al een goede stap. Vervolgens kan je de voorhand drijven en eventueel een stap richting de voorhand doen, om de schouder weg te drijven. wpid-20180331_154127.jpgWanneer we grondwerk doen, hebben we een ideale uitgangspositie. Dit is wanneer we twee ogen en twee oren van het paard zien. Wanneer we naast het paard staan, is deze positie makkelijk te verkrijgen, zonder dat we zelf actief voor het paard gaan staan. Dit kan je doen door zelf recht achteruit de lopen, net zo lang dat we twee oren en twee ogen zien. Zie afbeelding 4. Natuurlijk kan je het paard ook van je af drijven, wanneer je naast zijn schouder staat. De uitgangspositie van voor het paard staan, geeft je de mogelijkheid om je paard naar links of naar rechts te sturen. wpid-20180331_142755.jpg wpid-20180331_142726.jpgWanneer we twee oren en twee ogen kunnen zien van het paard, drijven we op de schouder van het paard. Zie afbeelding 5 en 6. Op de afbeelding wordt het paard linksom gevraagd. We starten met het aangeven van richting met de linkerhand. Zie afbeelding 6 A. Dit is de hand waarin we het touw hebben. We leiden de neus van het paard alvast de juiste richting op. Daarbij drijven we op de linkerschouder, totdat het paard zijn schouder ongeveer 90◦ verplaatst naar rechts. Zie afbeelding 6B. Het paard staat nu in de juiste looprichting. In sommige gevallen loopt het paard dan wpid-20180331_142638.jpgvanzelf en soms kan je het paard dan wat aandrijven voor het gewenste tempo. Zie afbeelding 7. Wanneer je in deze positie achter de achterhand drijft, drijf je het paard naar voren. Wanneer je op de achterhand zelf drijft, kan het zo zijn dat het paard zijn achterhand van je af draait en met zijn hoofd jouw kant op komt.

 

 

Is jouw paard ook niet makkelijk met longeren? En wil je meer weten om de problemen met longeren op te lossen? Laat het dan weten. Ik beantwoord met veel plezier jouw vragen, zodat je verder kan. Een afspraak maken kan uiteraard ook, dan kom ik jou met jouw paard helpen.

Reageer onder het artikel, of mail naar: info@liekvanvliet.nl

App’en of bellen mag ook 06 15 21 36 17

 

Vind je dit artikel interessant? Mogelijk vindt je dit dan ook leuk om te lezen:

Horsemanship

– Starten met horsemanship

– Problemen met trailerladen

Binnenkort verschijnt er een artikel over: persoonlijk leiderschap, communicatie, lichaamstaal, circle game, sloom paard.