Problemen met trailerladen

Hij gaat er niet in. Er zijn paarden stoppen met lopen wanneer ze bij de klep staan, of zelfs gaan steigeren als je druk op het touwtje zet. Sommige paarden komen niet eens in de buurt van een trailer en beginnen al spanning op te bouwen als ze maar een trailer zien staan. Of ze draaien om en rukken zich los of ze verzetten simpelweg geen stap meer. Veel eigenaren van paarden kunnen zich er niets bij voorstellen, totdat je een paard hebt die niet zo makkelijk de trailer ingaat. Dan heb je ook paarden die wel hun voorbenen op de klep zetten, maar zeker niet de achterbenen en weer anderen krijg je ze er wel in, maar krijg je voor geen mogelijkheid de stang erachter. In een klein aantal gevallen is er sprake van een echt trauma. Bijvoorbeeld door een aanrijding of een val in de trailer. De meeste paarden die ik heb gezien die niet willen laden, zijn van korte duur het vertrouwen in het trailerladen kwijt. Soms kan het probleem alleen zitten in het achteruit van de klep lopen. Ook zijn er paarden die thuis wel laden en op een ander terrein niet en visa versa. En er zijn paarden die onrustig zijn op de trailer.

wpid-20180203_093301.jpg

 

Wat niet werkt bij succesvol trailerladen

Misschien overbodig om te noemen maar het slaan van een paard werkt niet, ook het opdrijven met een zweep niet. We weten allemaal dat slaan niet werkt, maar wanneer de frustratie toeslaat en de emoties hoog oplopen kan dit ongewild toch gebeuren. Dan is het beter om op dat moment met het trailerladen te stoppen, want als je een emotie krijgt, zoals frustratie, boosheid of wanneer je wanhopig wordt, ga je het niet meer voor elkaar krijgen. Hoe vervelend het ook is. Ook een bezem erachter gaat op langer termijn niet werken. Ik raad het ten zeerste af, het lijkt me gevaarlijk want het paard kan achteruit slaan.

Dan lijkt het trekken aan het touw een logische manier. Het paard in de trailer trekken, ga je meestal niet winnen, daar is het paard te zwaar voor. Wanneer de lijn, de knip en het halster het wel houden, is het schadelijk voor de hals van het paard. Deze is te kwetsbaar om met zijn eigen gewicht aan te hangen en risico op schade aan de hals is dan ook een groot risico.

Sommige laden met een longeerlijn erachter. Even een lijntje erachter en hup. In sommige gevallen lopen paarden met een lijn erachter er wel op. Toch raad ik het af. Sowieso is het onhandig en kan je nooit alleen je paard laden. Daarnaast vind ik het risicovol, hij kan verstrikt raken in de lijn, vooral in stressvolle situaties of kan trappen naar de mensen achter hem. Het grootste bezwaar vind ik dat het paard dan geboobytrapt is en vertrouwen in het trailerladen verliest. Er is geen vertrouwen in de begeleider en dat is in mijn ogen het belangrijkste. Wanneer je het vertrouwen van je paard hebt, kan je in alle omstandigheden trailerladen.

 

 Niet in de trailer: Daar sta je dan

Natuurlijk voel je je wanhopig wanneer het laden niet lukt. Je wilt op tijd vertrekken, anders ben je te laat voor de les, wedstijd of dierenarts of erger nog, je komt er helemaal niet. Dit kan leiden tot frustratie en boosheid. Hoe kom je nou daar of hoe kom je weer thuis? Het komt veel voor dat het paard er thuis nog wel inging, maar in het bos of op een andere plek niet meer te laden was om naar huis te gaan. Met een beetje pech komen er anderen om heen staan om te kijken of gaan ze zich ermee bemoeien. Dan kan je je algauw opgelaten voelen. Grote kans dat de stress bij je toeslaat.

 

 

Wat dan wel voor succesvol trailerladen

Hoe krijg he het paard nou in die trailer? Het antwoord op deze vraag is door leiderschap, vertrouwen en je inleven in het paard. Het gaat eigenlijk niet over de trailer. Het probleem zit in de communicatie en het vertrouwen tussen jou en jouw paard. Dit is in de kern waar het om gaat. Maar hoe krijg je het paard nou die trailer in?

 

Oplossingen bij problemen met trailerladen

Vaak zijn we bezig om het paard fysiek in de trailer te krijgen. Dat kan soms wat lastig zijn, een paard is wat zwaarder en sterker, wanneer het echt niet wil, is dit geen optie. Een ander uitgangspunt is om het paard zover te krijgen dat het zelf de trailer in wil. Dan is het trailerlaad probleem ook meteen opgelost.

Om je paard zover te krijgen dat hij zelf echt de trailer in wil, is tijd nodig. Bij de één wat meer dan bij de ander. Je moet hier de tijd voor nemen om dit te oefenen en om het paard de kans geven om zelf de keuze te maken om naar binnen te stappen. Het is nodig om dit meerdere keren te oefenen, per sessie een paar keer, maar ook een aantal dagen vlak achter elkaar. Wanneer het paard de trailer ingaat, gewoon nog een paar keer oefenen en wat voer of wortels voeren in de trailer, zonder dat je weggaat. Dit zorgt voor een positieve associatie met de trailer en bevesting. Hierdoor ontstaat een nieuw patroon: Wel de trailer in.

Wanneer het paard eenmaal goed in de trailer gaat en rustig staat, raad ik aan om een aantal proefritjes te maken en niet meteen op wedstrijd te gaan of naar het bos. Zoek een plek uit, waar je ook weer met in en uitladen kan oefenen. Of rijd de eerste keer alleen een klein rondje. Het wil niet zeggen dat als je paard thuis heel makkelijk in de trailer gaat, dat hij ook ergens anders zo makkelijk instapt. Verder voelt jouw paard aan wanneer je het spannend vind. Of wanneer je wedstrijd spanning hebt en zal hier ook op reageren. Zorg dan dat je in elk geval op tijd begint met inladen, zodat je spanning niet nog hoger wordt.

 

Waarom zou een paard een trailer instappen? Bekijk het eens uit zijn perspectief!

Heb je zelf wel eens achter in een rijdende trailer gestaan? Dat zou je eens moeten proberen. Dan merk je dat het heel oncomfortabel is. Het schud, maakt herrie en zelf word ik verschrikkelijk wagenziek. Je kan ook niet zo heel goed zien waar je naar toe gaat. Een paard weet al helemaal niet waar hij heen gaat als je hem in de trailer zet. Wat zou jij doen als je in een rammelend, oncomfortabel vervoersmiddel wordt gezet en dat je maar mag zien waar je gaat uitkomen? Zelf ben ik meer verbaasd waarom paarden wel een trailer ingaan.

Paarden vinden stressvolle situaties ook heel vervelend. Een probleem kan ontstaan door het reisdoel. Sommige paarden die in korte tijd veel naar de dierenarts moeten en daar stress ervaren of paarden die veel stress op wedstrijden hebben, kunnen problemen hebben met trailerladen.

wpid-20180203_095215.jpg

Begrip voor de situatie bij het trailerladen

Betekent dit dat je je paard dan maar thuis moet laten? Dit kan een keuze zijn. Zelf denk ik dat begrip voor de situatie ook goed is. Hiermee bedoel ik, dat je het paard ruimte geeft om aan een trailer gewend te raken en dat je de tijd neemt om dit te oefenen en dat je het niet vanzelfsprekend vindt dat hij zomaar de trailer in stapt. Vervolgens denk ik dat het van belang is dat het paard een positieve ervaring en associatie heeft met de trailer. Dit is een patroon dat je kan aanleren door de tijd te nemen en dit te oefenen. Daarbij is het van belang om rustig te rijden met de trailer. Onrustige ritten met de trailer zorgen voor een negatieve associatie door discomfort. Bovendien is het zelfs gevaarlijk, want paarden kunnen vallen wanneer ze geen tijd hebben om hun evenwicht te zoeken bij bochten en remmen. Het rijgedrag van de chauffeur heeft daardoor ook invloed op het wel of niet makkelijk laden van je paard.

 

Vind je dit blogartikel interessant? Dan vind je dit misschien ook leuk om te lezen:

Praktijkvoorbeeld:

 

 

Binnenkort verschijnt er een artikel over:

  • Communicatie en persoonlijk leiderschap
  • Aanpak bij het trailerladen