Starten met grondwerk – Horsemanship

Waarom zou je grondwerk- horsemanship doen? Voor wie is het geschikt? Wat kan je ermee? Hoe begin je?

 

Wat is grondwerk -horsemanship?

Grondwerk is een breed begrip. Heel letterlijk is het alles naast het paard. Nu zijn er verschillende dingen die je naast het paard kan doen. Bijvoorbeeld longeren, dit kan aan een enkele of aan de dubbele lijnen, maar ook wandelen, lange teugelen en werk aan de hand zijn een vorm van grondwerk.

In dit blog wordt met grondwerk een horsemanship methode bedoeld, waarbij het doel is om met je paard in verbinding te zijn. Dit doe je door middel van lichaamstaal te communiceren. Door hier vaker mee bezig te zijn, bouw je een bewust aan een band, waarbij de verbinding steeds sterker wordt.

 

Waarom zou je grondwerk doen?

Grondwerk kan ervoor zorgen dat je een betere band met je paard krijgt. Door de communicatie af te stemmen, ga je het paard beter begrijpen en gaat het paard jou beter begrijpen. Zelf heb ik ervaren dat ik een hele hechte band krijg met de paarden waarmee ik grondwerk doe.

Daarnaast is het ook een leuke afwisseling naast het rijden en longeren. Gewoon even op een andere manier bezig zijn. Voor paarden waarmee je niet kan rijden of longeren, vanwege een fysieke beperking, kan grondwerk mentaal werk bieden. Hierdoor zal het paard meer nadenken, waardoor het werk interessanter voor hem is. Een fysiek beperkt paard kan ook heel goed op de grond getraind worden doormiddel van rechtrichtende oefeningen, zie hiervoor binnenkort mijn blog werk aan de hand.

Wanneer er problemen zijn die met gedrag te maken hebben, kan je met grondwerk vaak tot een oplossing komen. Bijvoorbeeld problemen met trailerladen, longeren, moeilijk te vangen in de wei, maar ook gedragsproblemen bij het rijden of wanneer je als ruiter wat angst heb. Door het grondwerk krijg je meer inzicht in het gedrag van het paard, inzicht in de communicatie en je eigen gedrag. Door een goed plan en goede communicatie kan je met grondwerk de meeste problemen goed oplossen of bij problemen een start maken in goede communicatie. De communicatie die op de grond is opgebouwd is ook onder het zadel van toepassing.

 

Wat heb je nodig voor grondwerk?

In het beste geval is een touwhalster, een leadrope en een stick met string (string is het touwtje aan de stick) erg handig. Mocht je willen starten en weet je nog niet zeker of het wat voor jullie is, kan je ook met een stalhalster en een lang halstertouw aan de slag. Persoonlijk vind ik een longeerlijn minder prettig, die vind ik vaak wat te lang en de signalen komen niet fijn door. Ook kan je een dressuurzweepje gebruiken ipv de stick. Mocht je er mee verder willen is een leadrope en een stick zeker aan te bevelen.

Urona lisse boom

 

Oefeningen om met grondwerk te beginnen

 

  • Rondleiden

  • Naast het paard, het paard rondleiden. Hoe loopt het paard mee? Heeft jouw paard respect voor jouw persoonlijke ruimte? Loopt het mee aan een doorgehangen touwtje of staat het touw steeds strak? Stopt jouw paard als jij stopt? Is er verbinding tussen jou en het paard?

 

  • Aanraken

  • Kan je het paard overal aanraken? Kan je het met je hand aaien op hals, rug, achterhand, hoofd, oren, neus, benen? Lukt dit zowel aan de linkerkant als de rechterkant? Kan je het paard ook aanraken met je touwtje? En met je zweepje of stick? En met iets wat hij spannend vind? Bijvoorbeeld een plastic zakje wat ritselt, een paraplu enz. ?

 

  • Paard verplaatsen door aanraking

  • Kan je door rechtstreekse druk het paard verplaatsen? En daarbij specifiek het paard verplaatsen? Zoals: Achteruit, vooruit, alleen voorhand opzij verplaatsen, alleen achterhand opzij verplaatsen, hoofd omlaag vragen.

 

  • Paard verplaatsen zonder aanraking

  • Kan je het paard verplaatsen zonder het paard aan te raken? Alleen door de druk van je blik, het wiebelen of draaien van het touwtje of aanwijzingen met de stick of je zweepje? Hierbij kan je het paard ook weer specifiek iets vragen: Achteruit, vooruit, voorhand opzij, achterhand opzij.

 

 

Welke resultaten geeft het doen van grondwerk

  • Je leert je paard beter kennen.
  • Vertrouwen in elkaar zal toenemen.
  • Je kan problemen oplossen. Trailerladen, longeren, vangen in de wei.
  • Het kan je meer plezier opleveren (dit geldt ook voor je paard)
  • Je zult je leiderschapskwaliteiten verbeteren.
  • Meer inzicht in communicatie.
  • Meer inzicht van het gedrag van je paard (en van jezelf)
  • Rijvaardigheden zal je uiteindelijk ook verbeteren, door het inzicht hoe je een paard iets leert en hoe je communiceert.

 

 

Vind je dit artikel interessant? Dan zijn deze artikelen mogelijk ook interessant voor jou:

 

Binnenkort verschijnen de artikelen over problemen oplossen:

  • Verbinding
  • Werk aan de hand – Rechtrichten – Academische rijkunst
  • Seven games van Parelli