Verbinding met je paard

‘When you take the halter, you’re only left with one thing: THE TRUTH’

– Pat Parelli –

Onbewust ben ik altijd al opzoek geweest naar verbinding. Ik weet nu dat dit heel belangrijk voor mij is. Het maakt hierbij niet uit wat het is: mens, paard of ander dier.

Ruim 15 jaar geleden kwam ik in aanraking met Parelli Naturel Horsemanship. Ik had een probleem met een jong paard, wat zich steeds achterover liet vallen met longeren. Binnen de kortste keren was dit probleem verdwenen, toen ik startte met de 7 games van Pat Parelli. Een bijkomend ‘dingetje’ was dat de band tussen mij en dit paard in zeer korte tijd enorm was gegroeid.

Kort daarna heb ik verschillende paarden en eigenaren kunnen helpen met trailerlaadproblemen. Binnen no time lukte het me om een relatie op te bouwen met deze paarden en ze weer succesvol in de trailer te laden. Ik was zeer onder de indruk dat dit zomaar lukte. Ik vind het nog steeds fascinerend en tot op de dag van vandaag, verdiep ik me in de methode van Pat Parelli.

Gelukkig kreeg ik een leuk paard aangeboden met een heleboel issues. Zes jaar lang heb ik mogen leren en mogen genieten van deze bijzondere merrie. Ze was niet te vangen in de wei of paddock. Fysiek waren er wat problemen en ze was nogal snel neurotisch. Zover bekend was ze 1x met de trailer vervoerd. Op plaats van bestemming had ze net niet de achterklep uit de trailer getrapt. Inladen was ook al een dingetje. Met dit paard heb ik in een hele sterke band opgebouwd. Ongelooflijk wat deze methode ons gebracht heeft. Wij konden echt lezen en schrijven met elkaar. Op het laatst wachtte ze mij op bij het hek van de wei ipv dat ze niet te vangen was. Het trailerladen wilde ik vanwege haar verleden oefenen. Uiteindelijk hebben we een mooie strandrit en een weekendje bos kunnen doen. Buitenrijden ging prima met een touwhalster. De band die we in 6 jaar tijd hebben opgebouwd was onbeschrijfelijk sterk.

Met mijn huidige paard werk ik nu 8 jaar, uiteraard ook volgens deze methode. Van dit paard heb ik veel mogen leren. Het ging niet helemaal zonder slag of stoot, maar ook met deze gevoelige en lieve merrie heb ik een hele sterke band. Door de Parelli methode hebben we echt connectie met elkaar. Zodra het halster afgaat, blijft de connectie bestaan. Daar is geen touw voor nodig.

Deze quote van Pat Parelli raakt mij. Het hebben van een verbinding met je paard, brengt Pat in deze quote mooi onder woorden. Wanneer er geen verbinding is, loopt je paard bij je vandaan wanneer het halster afgaat. Het paard wil alleen bij je blijven wanneer er een wederzijdse verbinding is. Soms hard, maar wel waar.

Ik deel deze quote en mijn persoonlijke verhaal en hoop daarmee ook anderen te raken. Ik hoop dat jij ook een mooie verbinding ervaart met je paard. Bewust contact en in verbinding zijn met een paard is zo bijzonder. Problemen als trailerladen, angstige ruiter, moeite met longeren of vangen in de wei en vele andere problemen of uitdagingen kunnen hiermee worden opgelost.

Hoe ervaar jij de verbinding met je paard? Wat gebeurt er als je het halster afdoet in een grotere ruimte? Blijft hij of vertrekt hij?