Trailerladen – do’s en dont’s bij problemen

De trailer? Daar gaat mijn paard echt niet in!

Misschien heb jij ook een paard die moeilijk of niet de trailer in gaat. In deze blog bespreken we veel voorkomende problemen met trailerladen en de bij horende emoties. Ook zullen we tips geven in de vorm van do’s en don’ts. Deze tips gaan zeker helpen om het paard beter te laden.

 

Veel voorkomende problemen en emoties met trailerladen

Bij sommige paarden kan je je bijna niet voorstellen dat het trailerladen voor problemen zorgt, in de trailer gaan kan zo vanzelfsprekend zijn. Alleen dat kan ook heel anders, want wanneer je een paard hebt die niet of moeilijk laad, kan de trailer behoorlijk frustrerend zijn. Sommigen hebben bij elk uitstapje veel tijd nodig om te laden. Misschien heb je een paard die thuis prima de trailer in gaat, alleen weet je nooit helemaal zeker of hij op de terugweg nog wel de trailer in gaat. Logisch dat dit frustratie en onzekerheid veroorzaakt bij het trailerladen en deze emoties helpen juist weer niet bij zorgeloos laden. Vaak hoor ik dat eigenaren het probleem omzeilen, door niet meer met het paard op pad te gaan. Maar ja, wat als je paard naar die dierenarts moet of dat je besluit te verhuizen?

Trailerladen
Trailerladen

Problemen die ik in de praktijk veel tegen kom zijn: Paard gaat er gewoon niet in. Sommige paarden stagneren voor de klep en anderen komen helemaal niet in de buurt van de trailer. Wat je ook doet, het paard doet echt geen stap dichter naar de trailer toe.

Soms willen paarden dan nog wel de voorbenen op de klep doen, maar om die achterbenen erbij te krijgen. Pfff. Wat je ook doet, het lukt niet. Andere paarden doen zelf hun voorbenen niet op de klep van de trailer.

Wat ook heel vervelend is, is wanneer het paard naast de klep of zelfs naast de trailer gaat staan. Met geen mogelijkheid krijg je het paard een beetje recht voor de klep. Laat staan in de trailer. Bij het minste of geringste draait je paard weer weg bij de klep. Echt zo lastig.

Heel af en toe zie ik wel eens een paard dat genoeg vertrouwen heeft om een stap in de trailer te zetten, om vervolgens keihard weer achteruit uit de trailer te vliegen. Dan lukt het echt niet om het paard tegen te houden, hij gaat er gewoon weer uit.

 

Don’ts bij trailerladen

Paard in de trailer duwen of trekken, dit leidt tot grote spanning. Je paard leert dat de trailer spanning oplevert. Voor jou ook niet fijn om je paard met een heel gevecht de trailer in te krijgen. Bovendien ben je afhankelijk van anderen om te helpen. Of je bent afhankelijk van de omgeving. Wat ik wel eens zie is dan mensen het paard insluiten, zodat hij de trailer wel in gaat. Alleen ben je zo altijd afhankelijk van de omgeving. En wat als je op een plek komt, waar dit niet kan?

Met voedsel het paard te trailer in lokken. De meeste paarden zijn slim genoeg om de hele zak wortels of de hele bak snoepjes te krijgen, zonder dat hij daadwerkelijk in de trailer komt of dat het paard leert om in de trailer te gaan.

Trailerladen onder tijdsdruk is geen aanrader. Dit kan je echt beter vermijden. De spanning die dit zich (on)bewust met zich meebrengt, breng je over op het paard. Veel paarden reageren hier slecht op en gaan in de weerstand. Ook andere vormen van spanning zijn geen goede omstandigheden om paarden de trailer in te krijgen.

Elke vorm van druk moeten we proberen te vermijden. Hierboven ging het al over tijdsdruk en spanning voor bijvoorbeeld een wedstrijd. Andere vormen van druk zijn druk op het touw en halster, druk van achteren door te drijven. Dit drijven hoeft niet per se met een lijn of zweep te zijn. Alleen al dat iemand erachter staat en niets doen, geeft al een bepaalde druk. Paarden die angstig zijn bij het laden in de trailer, zullen hier direct in negatieve zin op reageren.

Natuurlijk is het goed om te oefenen. Dit is ook de eerste tip die ik aanraad. Voorkom echter dat je eindeloos oefent, zonder progressie. Dit leert een paard eerder niet de trailer in te gaan dan wel. Hiermee bereik je het omgekeerde van wat je wilt. Ook is het geen optie om eindeloos te wachten tot je paard een keer de trailer in gaat.

 

Do’s trailer

Oefenen is echt het belangrijkste bij paarden die niet in de trailer willen. Eigenlijk geldt het dat ieder paard dit moet leren en moet oefenen. Oefen situaties zijn veel relaxter dan echte situaties. Wanneer het paard een aantal goede ervaringen heeft, is de kans groot dat dit blijvend is wanneer het trailerladen met regelmaat en zonder stress geoefend wordt.

Heel belangrijk bij het oefenen is dat je het paard goed beloont. Hiermee bedoel ik de timing, wanneer vraag je het paard, wanneer laat je het paard. Met snoepjes lokken is meestal heel slecht getimed. Wanneer het paard rustig in de trailer staat, is het geen probleem om hem wat te geven. Sterker nog, dit gebruik ik juist om het gewenste gedrag te bekrachtigen.

Trailerladen valt of staat met de juiste timing. Wanneer het een stapje naar de trailer doet, laat je het paard even. Ook kan je het paard zelfs weer weg leiden van de trailer. Wanneer het paard tegen stribbelt, blijf je net zo lang het stapje naar voren vragen tot het paard een stapje doet of in elk geval probeert.

Weet wat je moet doen en op welk moment. Dit geeft zoveel rust en vertrouwen en hiermee toon je goed leiderschap. Hier reageren paarden heel sterk op.

 

Ik heb een aantal andere artikelen over trailerladen die je misschien ook interessant vind:

Deze verschijnen binnenkort

  • Oefeningen bij het trailerladen
  • Specifieke problemen zoals, steigeren, naast de klep, stang niet dicht, over je heen lopen
  • Voorbeeld casussen: Paard gaat gewoon niet, stress, onrust, ongeluk met trailer gehad

 

Leer hier een ervaring van een paard die niet meer te laden was en nu toch succesvol weer kan trailerladen

 

Gaat jouw paard ook de trailer niet in? Mail mij gerust voor wat specifiekere tips voor jou en jouw paard.

info@liekvanvliet.nl

Contact

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *